Bekijk het eens van de ‘schaduwige’ kant: zonnevlekken maken oud!
Zonnevlekken, beter bekend als pigmentvlekken, heten officieel ‘lentigo solaris’. Klinkt eigenlijk best gezellig maar de werkelijkheid is anders. Op zich zijn het goedaardige lichtbruine of donkerbruine vlekken die veroorzaakt worden door blootstelling aan UV-straling, huidveroudering, hormonale schommelingen, ziekte of ontstekingen. Niet zozeer schadelijk maar wel vaak ontsierend. Ze komen bij veel mensen voor. Kijk maar eens om je heen en bij jezelf.
Wist je dat jouw huid je grootste orgaan is?
De huid als omhulsel van je lichaam is het grootste orgaan van het menselijk lichaam en beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals virussen en bacteriën, verwondingen, schadelijke stoffen of UV-straling. En dus verdient de huid jouw grootst mogelijke aandacht. Ook voel je met je huid: kou, warmte, pijn, aanraking, jeuk, druk etc. Je goed voelen heeft dus alles te maken met lekker in je vel zitten.
Zonnevlekken komen op elke leeftijd voor. Vaak openbaren ze zich als je ouder wordt. Ben je boven de 60, dan zijn zonnevlekken met name in het gezicht te vinden, op plekken waar de zon makkelijk bij komt en die vaak niet, of niet voldoende, beschermd worden door kleding of zonnebrand. Ook het decolleté, handen, schouders, armen en benen vertonen kleine en grotere vlekjes, soms tot wel 2 centimeter. Eigenlijk kunnen ze overal op het lichaam ontstaan. En in sommige families komen pigmentvlekken meer voor dan in andere families.
Oorzaak en gevolg van zonnevlekken
Wellicht vind je de oorzaak minder spannend dan het gevolg maar ik leg toch even uit wat het is.
Zonnevlekken ontstaan doordat pigmentcellen (melanine) in de opperhuid toenemen. Overproductie maken. De cellen verpakken pigment in kleine korrels en verplaatsen dit naar de bovenste laag van de opperhuid. Als de pigmentkorrels daar terechtkomen, zijn ze zichtbaar. Op zich is het goed dat ons lichaam pigment aanmaakt, want het heeft twee belangrijke functies: het bepaalt de intensiteit van de huidskleur en het beschermt de huid tegen stoffen van buitenaf, zoals UV-straling. Hoe meer pigment je aanmaakt, hoe beter de huid bestand is tegen de zon en tegen huidkanker.
Melanine is een soort huideigen zonnebrandmiddel dat de huid beschermt tegen schadelijke UV-stralen. Hoe meer melanine, hoe meer kleur. Door overmatige blootstelling aan de zon kan de aanmaak van pigment verstoord raken, wat leidt tot hyperpigmentatie en dus zonnevlekken. Soms is de pigmentverdeling onregelmatig, waardoor er rode, gele, zwarte of bruine verkleuring van de huid ontstaat.
Sommige pigmentvlekken zijn al vanaf de geboorte aanwezig, maar de meeste ontstaan pas in de kindertijd of puberteit. Ze komen bij elk huidtype voor. Heb je een hele lichte huid of ben je een echte ‘zonnebakker’, dan ontkom je bijna niet aan deze pigmentvlekken. Om over verbranden nog maar te zwijgen. Niet alleen kun je een vlekkerige huid krijgen, maar zonnestraling zorgt er ook voor dat elastinevezels verminderen en hoe ouder je bent, hoe minder jouw huid er nieuwe van aanmaakt en hoe slapper de huid wordt. Met rimpels tot gevolg. Een onomkeerbaar proces! Toch kunnen we zonschade in de vorm van pigmentatie of rimpels en lijntjes omkeerbaar maken of op z’n minst neutraliseren…mits je de juiste behandeling(en) inzet en relevante producten gebruikt.
Hoe eerder je hiermee begint. Hoe beter!
Hormonale schommelingen
Niet alleen door zonlicht krijgen we pigmentvlekken, ook hormonale schommelingen kunnen de oorzaak zijn van pigmentvlekken (dan heten ze ook wel zwangerschapsmasker of melasma). Door het gebruik van de anticonceptiepil of door zwangerschap kunnen de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron de overproductie van melanine stimuleren. Dit gebeurt met name wanneer een vrouw wordt blootgesteld aan de zon. Ongeveer negentig procent van de zwangere vrouwen krijgt te maken met hyperpigmentatie door hormonale schommelingen. En het kan ook nog eens spontaan ontstaan, zonder zwangerschap of pilgebruik.
Ziekten
Pigmentvlekken kunnen verder nog ontstaan als gevolg van ziekten of medische behandelingen. Bij sommige auto-immuunziekten (bijvoorbeeld vitiligo), metabolische afwijkingen (zoals hemochromatose) en vitamine-afwijkingen (bijvoorbeeld bij een tekort aan vitamine C) komt hyperpigmentatie meer voor. Ook kunnen behandelingen als chemotherapie of medicijnen, zoals antibiotica en hartmedicatie de aanmaak van melanine stimuleren.
Ontstekingsreactie
Hyperpigmentatie kan ook ontstaan door een ontsteking of beschadiging van de huid, bijvoorbeeld na acne of eczeem. Mensen met een donker huidtype hebben trouwens een groter risico op verkleuring van de huid na een ontsteking.
De zon maakt dus oud…Maar wijs maak je jezelf!
Hoe meer rimpels je hebt, hoe ouder je lijkt. Tuurlijk zijn lachrimpels charmant en maken ze jouw gezicht karakteristiek maar voor je het weet krijg je een vermoeide en onfrisse uitstraling.
Is het te behandelen?
Jazeker wel! Zonschade kan geneutraliseerd worden mits je de juiste behandelingen kiest, eventueel aangevuld met productgebruik voor thuis. En natuurlijk helpt toewijding ook. Zonnevlekken kunnen opgelicht worden, rimpels en lijntjes vergen meer tijd. Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. De huid beschermen met een zonnebrand met hoge factor, daar begint het dus mee. Ook als de zon niet schijnt en ook als je veel achter jouw computerscherm zit (in verband met ‘blauw licht’; binnenkort komt hier ook een speciale blog over). En als ze er dan toch zijn, dan heb ik verschillende behandelmogelijkheden om ze (zoveel mogelijk) weg te werken.
Cryopen
Bij de Cryopen worden pigmentvlekken met stikstof behandeld in een paar seconden en je voelt er bijna niets van. Deze behandeling is vooral geschikt bij kleine vlekjes.
Camouflage
Camouflagetherapie is geen methode om pigmentvlekken te verwijderen, maar om ze minder zichtbaar te maken: je leert kleurafwijkingen in de huid te camoufleren. Dit kun je toepassen bij pigmentvlekken, maar ook bij littekens en vaatafwijkingen. Ik kies een kleur crème die jouw huidskleur het best benadert. Vervolgens leer ik je hoe je de camouflageproducten kunt aanbrengen en krijg je handige technieken te zien die je thuis kunt toepassen.
Diverse biologische peelings
Een peeling op natuurlijke basis is een krachtige behandeling waarmee de bovenste huidcellen en de pigmentkorrels van de opperhuid weg worden gehaald. Na deze vegan peelings vernieuwt en verbetert de huid, waardoor die er jonger en frisser uit ziet. Je kunt een peeling inzetten om pigmentvlekken en zonschade aan te pakken, maar ook om acne-littekens en andere oneffenheden te behandelen. Er bestaan verschillende peelings, zoals lactaatpeels in verschillende concentraten, om de huid op een natuurlijke manier op te lichten, zonder huidafschilfering. Ik gebruik diverse apparaten waarmee producten ingesluisd worden die de huid langzaam oplichten en de melanineproductie afremmen. Een mooie directe pigmentaanpak is de Whitelan-kuur, een combinatie van een peeling en microneedling, voor sneller resultaat. Hierbij schilfert de huid wel af. Om pigmentvlekken te verminderen, moet je vaak meerdere peelings ondergaan. In het algemeen zijn de resultaten van peelings bij pigmentvlekken goed. Toch is het belangrijk dat ik in een intakegesprek beoordeel wat voor jou mogelijk is.
Kies je voor Vitamine D, pigmentvlekken of wijze raad?
Natuurlijk is de zon ook goed voor ons, voor ons humeur, gemoed en welzijn. En voor de aanmaak van vitamine D, belangrijk voor de vorming van onze botten en tegen depressiviteit. Je kunt ze alle drie krijgen! Kom langs voor een vrijblijvend advies. Look good & feel better! Het kan.